Δευτέρα, 9 Μαΐου 2016

Κλήρος και λαός υποδέχθηκαν σήμερα, Κυριακή του Θωμά, 8 Μαΐου την Ιερά Εικόνα της Παναγίας της Φανερωμένης από την Νέα Αρτάκη στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Νέων Σεπολίων.
Την Θαυματουργό Εικόνα της Παναγίας της Φανερωμένης υποδέχθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πτολεμαΐδος κ. Εμμανουήλ (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας), αδεία και ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Περιστερίου κ. Χρυσοστόμου, πλαισιούμενος από πλειάδα κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως.
Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε λαμπρή λιτανευτική πομπή της Εικόνας της Παναγίας της Φανερωμένης και του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου με κατεύθυνση τον Ιερό Ναό όπου στα προπύλαια τελέστηκε δέηση.
Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Περιστερίου κ. Χρυσόστομο, που σε αυτή την ιστορική και Αγία στιγμή για το Περιστέρι και την ενορία του Αγίου Ιωάννου είχε την τιμή και ευλογία να τον εκπροσωπεί.
''Σήμερα το Περιστέρι υποδέχθηκε την Παναγιά και τον γιο της, τον δεύτερο γιο της αν θέλετε, τον Ιωάννη τον Θεολόγο. Λίγες ημέρες πριν την βραδιά της Μ. Πέμπτης ακούσαμε από τα αδιάψευστα χείλη του Χριστού να απευθύνεται στην Παναγιά και να της λέει «Γύναι, ιδού ο υιός σου» και στον Ιωάννη και να του λέει «Ιδού η Μήτηρ σου».'', ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.
Σε άλλο σημείο ο κ. Εμμανουήλ τόνισε: ''Αυτή υποδεχθήκαμε σήμερα από την παλαιά Αρτάκη της Μικράς Ασίας, των αλησμόνητων πατρίδων, όπου η Παναγιά ήρθε σαν μεγάλο κειμήλιο, σαν το ιερότερο κειμήλιο που έφεραν οι ξεριζωμένοι Έλληνες στη Νέα Αρτάκη της Χαλκίδος και σήμερα βρίσκεται ανάμεσά μας. Ιστορικότατη μέρα για το ηρωικό και άγιο Περιστέρι, ιστορική για τους Μικρασιάτες Περιστεριώτες που υποδεχθήκαμε αυτό το γλυκό εικόνισμα που κουβαλάει πάνω του, πόνους καημούς, ελπίδες και αναστεναγμούς χιλιάδων ανθρώπων.''
Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε: ''Εμείς μαζί με τον Ιωάννη, μαζί με την Παναγιά δεν δακτυλοδεικτούμε κανέναν, παρα μόνο στεκόμαστε κάτω από τον Σταυρό του Χριστού και προσπαθούμε να λέμε κάθε φορά «Πάτερ, άφες αυτοίς». Το κατεξοχήν έργο της Εκκλησίας δεν είναι να αναθεματίζει, ούτε να αφορίζει, ούτε να δακτυλοδεικτεί, ούτε να στιγματίζει τους ανθρώπους αλλά να τους κάνει όλους μαζί μία αγκαλιά, κάτω από την μεγάλη αγκαλιά Αυτής που πόνεσε όσο λίγες μάνες στον κόσμο βλέποντας τον Υιό της να Σταυρώνεται εκουσίως.''
Από την πλευρά του ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αρχιμ. Χερουβείμ Μεστούσης ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πτολεμαΐδος κ. Εμμανουήλ, τον Δήμαρχο Περιστερίου κ. Ανδρέα Παχατουρίδη, τους Αντιδημάρχους και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, την φιλαρμονική Μπάντα και όλους όσους σήμερα υποδέχθηκαν την Θαυματουργό Εικόνα της Παναγίας την Φανερωμένης.
Να αναφερθεί ότι νωρίτερα τελέστηκε Εσπερινός όπου τους ύμνους απέδωσε ευάριθμη βυζαντινή χορωδία υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτη του Ιερού Ναού κ. Ζαχ. Κοντοφρίδη.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Ιερά Εικόνα της Παναγίας της Φανερωμένης ανακαλύφθηκε με θαυμαστό τρόπο στους πρόποδες του Όρους Δινδύμου, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Κύζικο της Μικράς Ασίας, τον 12ο αιώνα μ.Χ. και οι κάτοικοι της Κυζίκου την ονόμασαν Φανερωμένη. Στον τόπο ευερέσεώς της οι κάτοικοι ανήγειραν ομώνυμη Ιερά Μονή όπου και φυλάσσοταν η εικόνα έως το 1922, οπότε οι κάτοικοι της Κυζίκου αναγκάσθηκαν με την Μικρασιατική Καταστροφή να αναζητήσουν νέα πατρίδα.
Τέλος η Εικόνα της Παναγίας της Φανερωμένης θα παραμείνει στον Ιερό Ναό έως την Δευτέρα 16 Μαΐου, ενώ καθημερινά θα τελούνται Ιερές Ακολουθίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου